Κυριακή

"Ποντικοπαγίδα" στο Θέατρο Βεάκη


10€ για 1 εισιτήριο στην "Ποντικοπαγίδα" της Αγκάθα Κρίστι, το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, με ένα μοναδικό καστ ηθοποιών (Τουμασάτου, Αϊβάζης, Νικολαΐδου, Δημηρόπουλος, Αντωνιάδης κ.ά.) στο ιστορικό Θέατρο "Βεάκη" στο κέντρο της Αθήνας, αξίας 20€ - έκπτωση 50%!

 δείτε εδώ μέρες και ώρες παραστάσεων ,τους όρους της εκπτωτικής προσφοράς και αγοράστε το εκπτωτικό εισητήριο 




"Η Ποντικοπαγίδα" της Αγκάθα Κρίστι

Το μακροβιότερο θεατρικό έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, παρουσιάζεται από τις 11 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Βεάκη, σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη.
Η Ποντικοπαγίδα έκανε πρεμιέρα το 1952 στο West End του Λονδίνου, με τους Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Σίλα Σιμ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και από τότε -εδώ και 60 χρόνια– εξακολουθεί να παίζεται ασταμάτητα.
Ξεκίνησε ως μικρό ραδιοφωνικό έργο το 1947 με τον τίτλο «Τρία τυφλά ποντίκια», ενώ πήρε το σημερινό της όνομα από έναν στίχο του Σαίξπηρ όταν μετεξελίχθηκε σε κανονικό θεατρικό έργο. Ανέβηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου 1952 στο Βασιλικό Θέατρο του Νότιγχαμ και έκανε πρεμιέρα στο New Ambassador‘s Theatre στο Λονδίνο, στις 25 Νοεμβρίου 1952, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 23 Μαρτίου 1973. Από εκεί μεταφέρθηκε στο γειτονικό St. Martin's Theatre, όπου η πρώτη παράσταση παίχτηκε 2 μέρες μετά, στις 25 Μαρτίου 1973. Η επιτυχία ήταν τεράστια!

Οι συντελεστές

Μετάφραση: Αντώνης Γαλαίος
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Φωτισμοί: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική επιμέλεια: Μανώλης Μανουσάκης

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μαριάννα Τουμασάτου, Γιάννης Αϊβάζης, Κάτια Νικολαΐδου, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Θοδωρής Αντωνιάδης.
Μαζί τους η Όλγα Πολίτου, ο Γιώργος Ματαράγκας και ο Πέτρος Ξεκούκης.

"Η Ποντικοπαγίδα" σε αριθμούς

Μέχρι σήμερα, 403 ηθοποιοί και 235 αντικαταστάτες έχουν εμφανιστεί στο έργο (ο Ντέιβιντ Ράβεν μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες υποδυόμενος τον Ταγματάρχη Μέτκαλφ για 4.575 παραστάσεις).
25 Απριλίου 1955 - 1.000 παραστάσεις
13 Σεπτεμβρίου 1957 ανακηρύσσεται το μακροβιότερο έργο του West End
9 Δεκεμβρίου 1964 - 5.000 παραστάσεις
12 Δεκεμβρίου 1974 - ανακηρύσσεται το μακροβιότερο έργο του κόσμου
17 Δεκεμβρίου 1976 - 10.000 παραστάσεις
16 Δεκεμβρίου 2000 - 20.000 παραστάσεις
25 Νοεμβρίου 2002 - επέτειος των 50 χρόνων. Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους η Βασίλισσα Ελισσάβετ της Αγγλίας και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου.

18 Νοεμβρίου 2012 - επέτειος των 60 χρόνων και 25.000 παραστάσεις.

Τα 60 χρόνια παραστάσεων γιορτάστηκαν με μια ειδική παράσταση – αφιέρωμα, που άρχισε με την ομιλία του Μάθιου Πρίτσαρντ, εγγονού της Αγκάθα Κρίστι, στον οποίο η συγγραφέας είχε δωρίσει τα δικαιώματα. Οι ηθοποιοί παραχώρησαν τους ρόλους τους σε οκτώ καταξιωμένους συναδέλφους τους, μεταξύ των οποίων οι σερ Πάτρικ Στιούαρτ, Τζούλι Γουότερς, Ίαν Γκλεν, Χιου Μπόνβιλ και άλλοι.

Η ίδια η Αγκάθα Κρίστι δεν περίμενε τέτοια επιτυχία. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρεται μία συζήτηση ανάμεσα στην ίδια και σε έμπιστο φίλο της «Θα του δώσω 14 εβδομάδες το πολύ» είπε ο φίλος της για να του απαντήσει η Κρίστι «Δεν πρόκειται να αντέξει τόσο, 8 εβδομάδες και αν…». Όταν έσπασε το ρεκόρ του μακροβιότερου έργου στο West End τον Σεπτέμβριο του 1957, η Κρίστι έλαβε ένα τηλεγράφημα από τον Νόελ Κάουαρντ που έγραφε «όσο και να με πονάει πρέπει ειλικρινά να σου δώσω συγχαρητήρια».
«Η Ποντικοπαγίδα» έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες. Χαρακτηριστικά στο Τορόντο του Οντάριο έκανε πρεμιέρα στις 19 Αυγούστου 1977 στο Toronto Truck Theatre και κατέληξε το μακροβιότερο έργο της πόλης, πριν κατεβάσει την αυλαία στις 18 Ιανουαρίου 2004, έπειτα από 26 χρόνια λειτουργίας και 9000 παραστάσεις!
Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε από τον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ το 1963, όπου έκανε το ντεμπούτο του ο Κώστας Καρράς. Ακολούθησε το Θέατρο της Δευτέρας στις 28 Ιουνίου 1976 με τους Κατερίνα Βασιλάκου, Νίκο Βασταρδή, Γιάννη Ευαγγελίδη, Γιώργο Χριστοδούλου και άλλους, σε σκηνοθεσία Σπύρου Μηλιώνη και μετάφραση Νίκου Γκάτσου.
Παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στα Θέατρα Σμαρούλα και Αμιράλ την περίοδο 1994-1995 με τους Στράτο Τζώρτζογλου, Μαρία Γεωργιάδου, Ειρήνη Κακαβούλη, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Θάνο Καλλιώρα, Τζώνη Θεοδωρίδη και άλλους, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη και μετάφραση Δέσπως Διαμαντίδου.

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την παράσταση Ποντικοπαγίδα και για τα εκπτωτικά εισητήρια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου